Ik kwam Tijn tegen op Instagram en was meteen onder de indruk van zijn openheid en activisme. Hij maakt moeilijke onderwerpen als racisme, transfobie en seksueel geweld bespreekbaar en doet dat op een zachtaardige manier. ‘Tenderness is Strength’ volgens Tijn, ik vind dat inspirerend en wilde meer weten.

Je bent activist en intersectioneel feminist: awesome! Wat betekent dat voor jou?
“Ik kijk breder dan de thematiek die mij persoonlijk beïnvloedt, maar hou me bezig met allerlei onrecht en ongelijkheid. Dat benader ik op dezelfde manier. Transfobie en racisme zijn best vergelijkbaar als je kijkt naar hoe het ontstaat. Zodra je je meer loswrikt van traditioneel gedachtegoed, kom je met meer nieuwe dingen in aanraking. Dan kom je erachter dat veel dingen met elkaar in contact staan.”
Ook ben je theatermaker; hoe vind je het om theater te maken en wat wil je ermee bereiken?
“Ik vind het superleuk om theater te maken, het is een enorme passie van mij en een machtig middel. Je kunt een hele wereld creëren met andere invalshoeken. Met theater kan je belangrijke thematiek bespreekbaar maken, ik vind het ook leuk om daar humor bij te gebruiken.”
“Vaak vlieg ik vanuit persoonlijke ervaringen dingen aan. Bijvoorbeeld seksisme, ik heb het verschil gemerkt omdat ik eerst vrouw was en nu voor man wordt aangezien. Ik vind werken met video en film ook heel leuk.”
Je bent trans en non-binair. Hoe beïnvloedt dat jouw leven?
“Op dit moment niet meer zo erg. Ik zit nu al een behoorlijke tijd in m’n transitie. Het is voor mij al veel normaler, ik voel me heel erg mezelf. Het leven gaat gewoon weer door. Het heeft wel veel invloed gehad, het is echt een zoektocht geweest. Toen ik jong was, werd er weinig over gesproken en was er weinig aandacht voor. Ik heb het heel erg zelf moeten ontdekken, daarom probeer ik aan meer representatie te werken.”
“Het heeft wel veel invloed gehad, het is echt een zoektocht geweest.”
“Social media maakte voor mij een groot verschil: via Instagram vond ik meer informatie, herkenning en acceptatie. Er is nu wel meer aandacht voor, ik zie bijvoorbeeld meer series waar transpersonen en non-binaire identiteiten in voorkomen.”
Hoe reageerde je omgeving toen je in transitie ging?
“M’n naaste omgeving reageerde heel positief en steunend. Voor m’n beste vriendin was het niet echt een verrassing.”
‘Tenderness’ is iets belangrijks voor je. Waarom wil jij zacht blijven?
“Op m’n borst heb ik een tattoo ‘empathy & kindness’, want ik geloof dat daar een enorme kracht vanuit gaat. Het is mijn lijfspreuk, het zijn kernwaarden waar ik naar wil leven. Zelfs kleine handelingen vanuit empathie of vriendelijkheid, maken een enorm verschil. Vanuit het inleven in de ander, kun je de ander begrijpen. Ik probeer zoveel mogelijk open te staan, rust te nemen voor wat anderen mij vertellen, empathie te trainen, me in te denken en mee te voelen. In m’n praten en adviseren durf ik soms ook te zeggen dat ik het niet weet.”
“Zelfs kleine handelingen vanuit empathie of vriendelijkheid, maken een enorm verschil.”
“Het helpt om altijd de mens te blijven zien aan de andere kant van het gesprek. De grootste reden dat ik zacht wil blijven, is omdat ik het gevoel heb dat verharding en controle hebben over zaken en emoties een soort norm is geworden. Kwetsbaarheid schuiven we onder tafel, terwijl daar juist verbinding in zit. Het is belangrijk om lief te zijn tegen jezelf en de mensen om je heen.”
“Veroordeel mensen niet omdat ze anders denken. Met cancel culture ontneem je mensen de kans om van gedachte te veranderen. We moeten iedereen ruimte bieden om te leren. Leren gaat ook samen met fouten maken. Gun mensen de ruimte om te wennen aan nieuwe dingen.”
Je doet mee aan de campagne #TotHier van Rutgers. Deze campagne vraagt aandacht voor seksueel geweld. Waarom vind je het belangrijk hieraan mee te doen?
“Ik ben zelf meerdere keren slachtoffer geweest van seksueel geweld, dus ik weet uit ervaring wat voor enorme impact dat kan hebben. Ik wil me graag hard maken voor dit thema.”
“Het kan tegenwerken hoe we er als maatschappij mee omgaan, door bijvoorbeeld victim blaming. Ook ontstaat er snel een zwart-wit sfeer. De dader is meteen een monster. We gaan pas naar oplossingen zoeken als we het als menselijk probleem gaan zien. Een positieve verandering begint bij goede seksuele voorlichting en vorming. Het is belangrijk om kids handvaten te geven over hoe seks veiliger, beter en prettiger kan. Ook negatieve ervaringen moeten onderdeel worden van de voorlichting.”
“Een positieve verandering begint bij goede seksuele voorlichting en vorming.”
“Maar een op de drie scholen geeft aandacht aan genderdiversiteit. Dit is een petitie om politici op te roepen om hier concrete plannen voor te maken. Rutgers maakt het zelf ook concreet door de week van de lentekriebels: een themaweek over seksuele voorlichting en vorming op scholen.”

Wat adviseer je aan mensen die zelf (ook) ooit seksueel of ander geweld hebben meegemaakt vanwege hun gender of seksuele voorkeur?
“Om er zeker niet alleen mee te blijven lopen. Zoek hulp. Soms kan het heel alleen voelen, het helpt enorm om het met iemand te kunnen delen. Weet dat je niet schuldig bent aan wat er is gebeurd, maar je moet wel leren dealen met de effecten ervan.”
“Zelf heb ik behoorlijk wat jaren therapie achter de rug, in allerlei verschillende vormen. Nu nog steeds, als onderhoud. Ik denk dat iedereen baat heeft bij therapie of een coach. Helaas ligt er zo’n stigma op, ook op psychische problemen. Dat is weer die verharding van de maatschappij: alleen positieve dingen doen ertoe.”
Denk je dat het voor mannen lastiger is om professionele hulp te zoeken dan voor vrouwen?
“Ik merk wel dat testosteron ervoor zorgt dat ik minder makkelijk kan huilen. Als vrouw kon ik er makkelijker mee in contact staan. Nu moet ik er bewust aandacht aan besteden om erbij te komen. Er is ook wetenschappelijk bewijs dat testosteron een dempende werking heeft op bepaalde emoties, zoals verdriet. Daarbij is er een taboe op mannen die huilen, ook voor cis mannen werken die constructen heel drukkend.”
Een praktischere vraag: weet je al op wie je gaat stemmen en waarom?
“Ik ga Bij1 stemmen. Ten eerste omdat het een van de weinige partijen is die zich uitgebreid richt op transpersonen en diversiteit daarin. Dat vind ik heel belangrijk. Ook voor mij als wit persoon vind ik het belangrijk dat er een eerlijkere representatie is. Dat vooral witte mannen het voor het zeggen hebben, daar moet verandering in komen.”
Als je een wens mag doen, wat zou je dan wensen en waarom?
“Dan zou ik gelijkheid wensen voor iedereen. Niet alleen voor mensen, maar ook voor de natuur. Zodat daar een betere balans in komt. Ik denk dat we daar onwijs veel baat bij hebben. Het is heel bijzonder dat we hier zijn en uniek hoeveel mogelijkheden we hebben, maar we moeten wel af van het patriarchaat en kapitalisme. Het steeds creëren van problemen en daar direct oplossingen voor bieden die geld kosten… De hele wereld draait alleen maar om geld, alles moet maar stijgen. Dat kunnen we oplossen door onder andere eerlijkere belastingen.”
Wat zou je nog mee willen geven aan de FEM lezers?
“Blijf openstaan voor andere ervaringen dan je eigen ervaring. Leer zoveel mogelijk verschillende mensen kennen, vooral de mensen achter het label. Als je nooit een transgender persoon hebt gesproken, ga dan eens in gesprek met een transpersoon. Door empathie kun je dichter bij elkaar komen. Zelfs als je enorm tegenovergestelde gedachtes hebt, verbindt het menszijn je alsnog.”