FEM interviewt… Vréneli Stadelmaier van SheConsult

Vréneli Stadelmaier is bedrijfskundige (MSc) en heeft ruim 13 jaar geleden SheConsult opgezet. Ik leerde Vréneli en SheConsult in 2018 kennen, doordat ik toen op zoek was naar een uitdagende afstudeerstage voor mijn Master Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam (2018).

“Sommige dingen mislukken, maar dat is oké. Als ondernemer blijf ik kansen zien en blijf ik dingen uitproberen tot het lukt. Dat onverwoestbare optimisme helpt mij en SheConsult door deze coronatijd heen.” – Vréneli Stadelmaier

Vréneli’s aanstekelijke passie voor female empowerment heeft mijn ambitie aangewakkerd en is een van de redenen dat ik in juni 2019 FEM oprichtte.

SheConsult biedt loopbaancoaching en -training aan voor hoogopgeleide vrouwen. Thema’s als een betere werk-privé balans en een nieuw loopbaanperspectief komen aan bod om deze hoogopgeleide vrouwen te helpen hun potentie waar te maken. Naast het coachen en trainen heeft SheConsult een eigen uitgeverij, SheMedia. Bij deze uitgeverij zijn de boeken ‘F*ck die Onzekerheid’ en ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ van Vréneli uitgegeven.

Maar dat is niet het enige… Vréneli koos er in februari 2020 voor om SheConsult uit te breiden met loopbaancoaches door heel Nederland. In dit interview vertelt ze meer over hoe het is om ondernemer te zijn in deze gekke coronatijd en hoe ze met haar onverwoestbare optimisme toch kansen blijft zien.

Je bent al lange tijd ondernemer; hoe ga je om met deze crisistijd?

“2020 was een bijzonder jaar. In februari ben ik gestart met 9 nieuwe coaches, maar in maart volgde de lockdown: alles viel stil. In twee dagen tijd was m’n agenda helemaal leeg: het was een financieel drama. Maar we hebben van alles bedacht om bezig te blijven en daar zijn we goed in geslaagd. We hebben veel dingen ontwikkeld en ontzettend hard aan de marketing getrokken. Inmiddels telt SheConsult 22 coaches en we hebben werk. Leuk werk, we zijn met mooie dingen bezig.”

“Wat ik wel lastig vind, is dat ik mijn theatercolleges[1] nu niet kan geven. Ik mis het optreden heel erg; gewoon ergens heen gaan, met een zaal vol mensen… Ik zou blij zijn als dat weer terugkomt. Webinars doen we wel, en dat is ook leuk. Maar de dynamiek en sfeer is in zo’n volle zaal toch echt anders.”

Eerst was jij zelf ook loopbaancoach, waarom doe je dat sinds de uitbreiding van SheConsult niet meer?

“Niet omdat ik het niet leuk vind, maar omdat ik meer wil optreden, meer boeken wil schrijven en daarmee impact wil maken op een groter publiek. Ik wil meer vrouwen bereiken. De tijd is daar nu wat rijper voor. De feministische gedachte speelt steeds meer; het wordt steeds breder gedragen. Het is gemakkelijker om mijn coaches van opdrachten te voorzien dan 5 jaar geleden. We kunnen nu veel meer automatiseren – wat de kosten drukt – waardoor ik nu een beter verdienmodel heb.”

“De feministische gedachte speelt steeds meer; het wordt steeds breder gedragen.”

Je hebt eerder met meerdere coaches gewerkt en daarna bewust een tijd alleen gecoacht. Waarom heb je opnieuw gekozen om nieuwe coaches aan te nemen?

“Bij de eerdere uitbreiding ben ik belazerd door een aantal coaches en kreeg ik kritiek. Dat voelde toen als een persoonlijke aanval. Het kwam niet eens in me op dat freelance coaches mij konden bedriegen… Daarom was ik zo van m’n stuk gebracht toen ik dat ontdekte. Nu heb ik me voorgenomen om dat niet persoonlijk te zien, maar het zakelijk te benaderen. Ik kan nu wat makkelijker zeggen “doe het op je eigen manier, doe lekker wat bij jou past.”

Hoe is het je gelukt om opnieuw andere coaches te vertrouwen?

“Ik wil niet op basis van wantrouwen in het leven staan en zaken doen. Als het weer gebeurt, zal ik niet zo van m’n stuk zijn als toen. Natuurlijk zou ik teleurgesteld zijn, maar dan betekent het gewoon einde zakelijke relatie.”

Hoe ga je om met deze tweede lockdown?

“Tussen kerst en oud en nieuw gebeurt er sowieso niet zoveel in mijn bedrijf, dus dat is niet zo erg. We zijn inmiddels gewend aan het online werken, dus dat is ook niet zo’n probleem. Wel merkte ik dat ik me in eerste instantie zorgen maakte en dat ik verdrietig werd. Niet zozeer voor mijn bedrijf, maar voor al die ondernemers met kerstspullen, kleine winkeliers die ik goed ken… Hoe verdrietig is dat?”

“Wel merkte ik dat ik me in eerste instantie zorgen maakte en dat ik verdrietig werd. Niet zozeer voor mijn bedrijf, maar voor al die ondernemers met kerstspullen, kleine winkeliers die ik goed ken…”

“Tegelijkertijd kan ik daar niets aan doen, dus kan ik beter kijken naar wat ik wel kan. Ik maak me natuurlijk zorgen om de economie, want op het moment dat mijn grote opdrachtgevers moeten bezuinigen, heb ik een probleem. Maar het biedt ook weer kansen, bijvoorbeeld voor outplacement. Daarbij hebben vrouwen anderhalf keer meer kans op een burn-out in deze coronatijd. Daar bieden we ook coaching voor.”

Hoe blijf je ondernemend tijdens tegenslagen?

“Sommige dingen mislukken, maar dat is oké. Als ondernemer blijf ik kansen zien en blijf ik dingen uitproberen tot het lukt. Dat onverwoestbare optimisme helpt mij en SheConsult door deze coronatijd heen. Het helpt me ook creatief denken: zo heb ik pas my tiny bookstore opgezet, waar ik feministische boeken verkoop die ik inspirerend vind. Daarnaast geef ik binnenkort samen met een professor een online collegereeks over het vrouwenbrein. Daar heb ik echt veel zin in.”

Vréneli Stadelmaier met haar boek “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”.
Geweldig boek voor hoogopgeleide starters!

Hoe ga je om met onzekerheid op het werk?

“Over het impostor syndrome (bedriegerscomplex) heb ik een boek geschreven: ‘F*ck die onzekerheid’. Dus lees die vooral, want daar staat een handig stappenplan in om op een gezonde manier met onzekerheid op het werk om te gaan.”

Vréneli vertelt verder. “Onzekerheid is helemaal niet zo erg als het komt doordat je iets voor het eerst doet, als het iets groots is, als er veel vanaf hangt… Het is niet raar dat je dat spannend vindt. Als ik bijvoorbeeld het kanaal wil overzwemmen, is het verstandig om mezelf af te vragen: kan ik dat wel? Onzekerheid kan ertoe leiden dat je extra je best doet en dat is prima. Als ik op het podium sta, kan die adrenaline er juist voor zorgen dat ik net wat beter presteer. Maar onzekerheid wordt belemmerend als je perfectionistisch wordt (en dus keihard gaat werken/vechten) of vluchtgedrag vertoont.”

“Onzekerheid is helemaal niet zo erg als het komt doordat je iets voor het eerst doet, als het iets groots is, als er veel vanaf hangt…”

“Gedachten als: “ik kan ook helemaal niks” of “dat ik die opleiding heb afgerond, betekent niet dat ik daadwerkelijk intelligent ben” zijn niet oké. Vechten en vluchten zijn beide een stress-respons, en het is belangrijk dat je niet reageert vanuit stress. Dat je een balans vindt tussen (te) hard werken of de confrontatie uit de weg gaan. Als je dit herkent, zoek dan hulp in de vorm van het lezen van mijn boek, loopbaan-coaching of er samen over praten met een vriendin.”

Een inkoppertje: Hoe kijk je aan tegen het feminisme?

“Ik vind het altijd gek als iemand zegt: “ik ben geen feminist.” Dan denk ik: “vind jij oprecht dat vrouwen minder moeten verdienen dan mannen?” Ik heb zelf meegemaakt dat ik gediscrimineerd word en werd, en ik vind het bizar dat de dochters van Nederland daar nog steeds mee te maken hebben. Daar moeten we wat aan veranderen.”

“Vind jij oprecht dat vrouwen minder moeten verdienen dan mannen?”

Hoe zorg jij eigenlijk voor een optimale werk-privé balans?

“Eerlijk gezegd is die balans niet altijd even goed. In het weekend wil ik niet werken, maar dat is best lastig. Je denkt heel gauw: “nog even dit, nog even dat.” Je kunt overal werken… Het helpt me wel om boeken te lezen of te sporten, maar het blijft een uitdaging. Ik probeer echt prioriteiten te stellen en me daaraan te houden. Daarbij probeer ik dingen die ik niet leuk vind, niet te doen. Ik leer heel selectief te zijn.”

En tot slot: wat wil je nog meegeven aan de FEM lezers?

“Wat ik bij de jonge generatie vaak merk is dat ze het idee hebben dat het toch allemaal gelijk verdeeld is tussen mannen en vrouwen. Dan zeggen ze: “Ja, maar dat speelt toch helemaal niet? We zijn toch allemaal gelijk?” Dat is gewoon niet waar.”

“Er zijn heel veel landen waar het slechter geregeld is, dat klopt wel. Maar het is alsnog niet goed geregeld in Nederland. Het is nog steeds zo dat het hele huishouden en de zorg voor kinderen bij vrouwen terecht komt. Dat doen vrouwen voor een deel zelf, maar het zit ook in het zwangerschapsverlof en hoe het kinderopvangsysteem in elkaar zit. Daarbij dragen advertenties en de media bij aan de stereotype man en vrouw. Er zijn zoveel mechanismes die vrouwen kleineren of “op hun plek zetten”. Dat is echt zonde.”

“Er zijn heel veel landen waar het slechter geregeld is, dat klopt wel. Maar het is alsnog niet goed geregeld in Nederland.”

“Het belangrijkste dat je kunt doen om bij te dragen aan meer gelijkwaardigheid tussen man en vrouw is lezen: onderwijs jezelf! Daarbij is het belangrijk om elkaar te helpen. Roddel niet over elkaar, maar bouw elkaar juist op. Sisterhood is belangrijk. En in het werkende leven: als je een vrouw naar voren kunt schuiven voor een leiderschapsfunctie, doe dat dan. Stem op een vrouw. En als je een loodgieter of timmerman nodig hebt, kies dan ook voor een vrouw.”


[1] Theatercolleges zijn colleges in theatervorm waar Vréneli op een humoristische, informatieve wijze vertelt over het impostor syndrome (het bedriegerscomplex, een vorm van onzekerheid waarbij je onterecht bang bent om door de mand te vallen), getiteld “F*ck die Onzekerheid”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s