FEM interviewt… videografe Eline van Dam van elinevandam.nl

Ik heb Eline van Dam (19 jaar) leren kennen via Hillsong Church Amsterdam, de kerk waar we heen gaan. Pas ontdekte ik dat ze haar eigen marketingbedrijf heeft opgezet; daar wil FEM natuurlijk meer over weten!

Eline van Dam (19 jaar). Videografe en eigenaar van videomarketingbedrijf elinevandam.nl

Wie ben je en wat drijft jou?

“Ik ben energiek, sprankelend en een echte ideeënmachine. Ik kom altijd met nieuwe ideeën, ook vandaag weer. Ondernemerschap stopt nooit: ik probeer bewust niet alles te doen. Ik kies m’n focus en bepaal wat prioriteit heeft. Verder ben ik heel erg op mezelf, ik kan goed alleen zijn en ben zelfstandig. Wel woon ik nog bij m’n ouders, waar ik regelmatig alleen op m’n kamer aan het werk ben. Daarnaast huur ik een kantoorruimte in Utrecht, waar ik eens in de week naartoe ga. Dat doe ik als bewuste drive voor mezelf; daar geniet ik van. Het is voor mij geen must om vaak met andere mensen te zijn, ik mis het niet. Als ik me veel omring met mensen, laat ik me ook veel door anderen beïnvloeden.”

“Ik ben energiek, sprankelend en een echte ideeënmachine.”

Eline vervolgt: “Ik heb m’n eigen visie en ik neem veel informatie tot me. Toch laat ik me niet op een negatieve manier beïnvloeden of intimideren door anderen. Ik ben open en sociaal op socials, maar wel lekker op mezelf. Ik kan mezelf goed vermaken.”

Waarmee vermaak je je dan?

“Neuromarketing vind ik onwijs interessant. Ik lees de laatste tijd meer boeken, onder andere ook de Bijbel (in de BasisBijbel versie, een makkelijk leesbare vertaling). Waar mijn passie in de basis ligt? Op toffe plekken video’s maken. Ontwikkelingsprojecten in het buitenland vind ik ook geweldig. Daarnaast verdiep ik me in lifestyle design, daar lees ik ook veel over. Ook geniet ik van lekker koken met de familie en een rondje fietsen met opa.”

Eline stopte met haar studie nadat ze haar propedeuse in Marketing & Sales had behaald.

“Als je al weet wat je leuk vindt, kun je prima stoppen met je opleiding. In de marketingwereld is het toegankelijk om voor jezelf te beginnen. Ik wist dat ik me op video’s wilde focussen, dus startte ik m’n eigen onderneming.”


“Ook geniet ik van lekker koken met de familie en een rondje fietsen met opa.”

Hoe ben je op het idee gekomen om je eigen bedrijf te starten?

“Het begon met een hobby, een passie… Na de HAVO ging ik Marketing & Sales studeren in Rotterdam. Op een gegeven moment, in februari dat eerste jaar, had ik het trucje door. Mijn passie heeft altijd centraal gestaan. Dat leren ging vanzelf; als ik er een paar uur in investeerde, haalde ik een goed cijfer. Tot dan toe had ik alleen maar vakantiefilmpjes gemaakt. Vanaf m’n 16e tot m’n 18e besteedde ik elke dag zo’n twee uur aan kennis opdoen op YouTube over het maken van video’s. Dus over video’s maken nam ik veel kennis tot me in die periode.”

“Dat leren ging vanzelf; als ik er een paar uur in investeerde, haalde ik een goed cijfer.”

Eline vult aan: “Op een gegeven moment schreef ik me in bij de KvK, op 14 februari 2019. M’n eerste project was voor een groot bedrijf. Ik had nog nooit een script gemaakt, daar had ik me totaal nog niet in verdiept. Na mijn snuffelstage van vijf weken, mocht ik bij m’n stagebedrijf de hele zomer bedrijfsfilmpjes maken. Na m’n propedeuse besloot ik te stoppen. Ik zocht wel naar alternatieven voor m’n studie, maar dat was te duur (de Filmacademie kostte €10.000 per jaar). Dus toen dacht ik: laat ik er nu voor gaan, want nu ben ik nog jong en heb ik nog geen vaste lasten.”

“Dus toen dacht ik: laat ik er nu voor gaan, want nu ben ik nog jong en heb ik nog geen vaste lasten.”

Wat hoop je te bereiken met je eigen bedrijf?

“De komende drie maanden ga ik aan de slag met een coach voor een online training. Ik heb mijn visie uitgedacht voor over één jaar, over vijf jaar en over tien jaar. Ik probeer te ontdekken waarom maar weinig ondernemers video gebruiken; terwijl het zo’n goede manier van marketing en personal branding is! Ik wil graag weten hoe dat komt en ondernemers helpen om videomarketing te implementeren in hun organisatie. De trend is om videomarketing persoonlijk te maken; ook naar klanten toe in mails et cetera. Nu maak ik dus een cursus om videomarketing te implementeren in een bedrijf (voor zzp-ers).”

“Ik probeer te ontdekken waarom maar weinig ondernemers video gebruiken; terwijl het zo’n goede manier van marketing en personal branding is!”

Eline legt verder uit: “Ik maak videomodules voor online trainingen. Mijn netwerk aan klanten wil ik uitbreiden en ik wil de beste leerresultaten voor hen creëren. Nu plan ik mijn omzet nog niet, maar uiteindelijk wil ik wel een omzetdoel en omzetplanning gaan maken en realiseren.”

Ze vervolgt: “Daarna is het plan om vooral verbeteringen door te voeren, te optimaliseren en te bedenken hoe we het nog persoonlijker kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan pakketjes opsturen, je moet “de beleving” toevoegen. En ik wil m’n cursussen blijven verbeteren.”

Verder weet Eline al een goed beeld te schetsen van waar ze over vijf jaar wil staan: “Over vijf jaar moet die cursus echt een basisbegrip zijn met een bewezen theorie. Ik wil gevraagd worden om te spreken en een grote expertstatus op gebied van videomarketing hebben. Ik wil continu op de hoogte zijn van wat er goed werkt en wat de trends zijn. Verder wil ik goed met funnels kunnen werken (een funnel is een trechter: bovenaan de trechter is je doelgroep, iets verder in de trechter zitten de mensen die klikken en bijv. een e-book downloaden, en onderaan zitten je klanten).”

Je bent met Marketing & Sales gestopt nadat je je propedeuse haalde. Mis je de collegezaal al?

“Nou… bij m’n opleiding miste ik het leren van vaardigheden. Je krijgt wel praktijkopdrachten, maar het blijft school. Het blijft een beetje onderzoeken en niet echt ondernemen. Toen ik stopte met m’n studie, heb ik een coach in de hand genomen om de basis van mijn bedrijf goed neer te zetten. Afgelopen maart (2020) was mijn website klaar. Ik blijf leren door mijn coach en ik lees veel boeken; bijvoorbeeld van Robert Chaldini over invloed. Ongeveer €5.000/6.000 heb ik in mijn coaching en leren gestoken. Ik ben dus niet gestopt met leren, maar ben juist meer gaan leren. Deze coaching sluit beter aan op mijn leerbehoeften dan Marketing & Sales deed.”

“Je krijgt wel praktijkopdrachten, maar het blijft school.”

Eline vertelt verder: “In november 2019 werkte ik voor het eerst samen met twee vrouwelijke ondernemers. Dat voelde heel anders aan dan de video’s die ik voor grote bedrijven had gemaakt. Er kwamen zoveel positieve reacties op! Op dat moment dacht ik: ja, vanaf nu focus ik me op vrouwelijke ondernemers. Ik gooi het roer gewoon om. Toen heb ik anderhalve maand vrij genomen (november en december 2019) om alles uit te werken. Nu focus ik me op een doelgroep waar ik echt graag mee werk, waardoor ik ook betere kwaliteit lever.”

Wat vind je het fijnst aan zzp’er zijn en wat het moeilijkst?

“Het fijnste vind ik het stukje lifestyle design: de vrijheid om je eigen leven te creëren. Je kunt zelf bepalen hoeveel omzet je wilt maken en bijvoorbeeld gaan reizen of een tiny house kopen. Je blijft leren: ik hou van uitdaging en blijf dat opzoeken. Die uitdagingen zitten genoeg in het ondernemer zijn. Nieuwe uitdagingen aangaan en ondernemerschap gaan hand in hand.”

“Het fijnste vind ik het stukje lifestyle design: de vrijheid om je eigen leven te creëren.”

“Wat ik soms moeilijk vind, is de zichtbaarheid. Soms zou ik wel eens willen dat niemand iets van me wil of vindt, maar toch moet ik er op social media wel zijn… Soms wil ik dat niemand iets van me verwacht. Ik krijg het benauwd van bekend zijn, daar ervaar ik druk van. Dat is het nadeel van een zichtbaar beroep. Wat me op de lange termijn minder fijn lijkt: verzekeringen zelf regelen. Ik ben de verantwoordelijke, dus ik moet alles regelen.”


Ben je eigenlijk wel eens onzeker?

“Ja, ik ben altijd wel onzeker. Maar het belangrijkste vind ik wat ik met die onzekerheid doe. Ik merk dat geen enkele klant het leuk vindt om voor de camera te staan. “Wat doe ik stom, wat klinkt m’n stem raar…” Zelf maak ik bijvoorbeeld af en toe een spelfout op social media. En dan denk ik: “Mag ik wel zeggen dat ik dat al kan…? Ben ik wel de expert die ik zeg die ik ben?” Maar ik kan er ook wel schijt aan hebben. Op TikTok krijg ik wel eens een negatieve reactie. Dat vind ik niet echt vervelend, want soms hebben ze ook gelijk. Maar ik vind het wel naar als iemand negatieve energie meedraagt. Voor nu zijn er genoeg mensen om me heen die positief zijn, dus daar haal ik veel voldoening uit.”

Heb je het idee dat er op zakelijk gebied anders met je wordt omgegaan omdat je een vrouw bent?

“Nee, dat heb ik niet ervaren. Bij mijn stagebedrijf kreeg ik veel vrijheid en het marketingteam bestond vooral uit vrouwen. De mannen die daar werkten, zaten dan op accountancy. Daarvoor werkte ik bij de Douglas en bij een kledingwinkel. Ik werk regelmatig samen met vrouwelijke leiders en merk dat in de Communicatiesector vooral vrouwen werken.”

Hoe kijk je aan tegen feminisme?

“Naar mijn mening is er wel een verschil tussen mannen en vrouwen. Er is een reden dat ik voor mijn doelgroep vrouwen verkies boven mannen. Dat zit puur in m’n brein… Ik spreek de taal van mannen minder. Mijn ideale klik heb ik meestal met vrouwelijke ondernemers. Soms heb ik die klik ook met mannelijke ondernemers, dan vind ik het ook leuk om met hen samen te werken. Ik noem mezelf geen feminist, maar dat betekent niet dat ik de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw niet belangrijk vind.”

Vind je dat we in Nederland nog dingen anders moeten doen op het gebied van diversiteit en inclusiviteit?

“Ik denk dat we de aandacht moeten verleggen naar iemands passie en dat het vertrouwen daarin centraal moet staan. Verschillende mensen hebben verschillende passies. Het belangrijkste is dat mensen op de juiste plek terecht komen. Klanten voelen het aan als mensen bevlogen en intrinsiek gemotiveerd zijn. Zelf voel je het ook aan als klanten je vertrouwen.”

Ik denk dat we de aandacht moeten verleggen naar iemands passie…

“Ik denk dat het op dit moment niet zo is dat iedereen gelijke kansen krijgt. Racisme is er, ook al zeggen we allemaal “ik doe dat niet”. Toch denk ik dat het onbewust wel zo is. Ik denk dat je mindset heel waardevol is.”

Eline vervolgt: “Bepaalde quota geven vrouwen en mensen met een donkere huidskleur misschien een steuntje in de rug. Balans is het belangrijkste, vind ik. We moeten leren om te kijken naar wie het beste is, maar het is niet haalbaar om dat perfect te doen. Je blijft een mens, je houdt onbewust die vooroordelen. Maar een vrouwenquotum helpt bijvoorbeeld om bewuster te worden van die vooroordelen.”

Je blijft een mens, je houdt onbewust die vooroordelen.


Waar ben je het meest trots op?

“Ik ben heel blij dat ik goed weet wat ik leuk vind. Het lukt me om snel keuzes te maken: hier word ik blij van en hier word ik niet blij van. Ook zeg ik vaak nee. Binnenkort ga ik mee naar Marrakech op een workation. Ik bepaal hoe ik vooruit ga, daar word ik gelukkig van.”

“Ik ben heel blij dat ik goed weet wat ik leuk vind.” – Eline van Dam

Wil je nog iets meegeven aan de FEM lezers?

“Jouw energie is zo uniek: gebruik het. Het is echt handig als je weet hoe het brein werkt. We kopen niet meer iets omdat het een bepaalde prijs heeft, maar omdat we vertrouwen hebben in het product of de persoon die het verkoopt. Het werkt om jouw energie in te zetten, dat het iets van jezelf is. Je kunt echt jezelf zijn: dat maakt je authentiek. Het zit ‘m in de energie, de vibe, die je hebt.”

Eline voegt toe: “Weet je wat een mooi filtermechanisme is? Beantwoord simpelweg de vraag: “waar krijg jij energie van?” Het is zo waardevol als je die klik met jouw doelgroep hebt, als je energie van elkaar krijgt en elkaar kunt inspireren. Het is de kunst om een stukje van jezelf mee te geven of op een andere manier contact te leggen. Om het anders te doen dan de rest.”

Beantwoord simpelweg de vraag: “waar krijg jij energie van?”

Ben je zelf een ondernemer of coach met ambitie? Wil je met videomarketing die ambitie verder realiseren? Bekijk de mogelijkheden die Eline biedt op haar eigen website: www.elinevandam.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s