Zillah’s Moederdag

Zillah De Bruijn is getrouwd met Berend-Jan en de mama van de adorable Ne-Yo. Ze heeft Kinder- en Jeugdpsychologie gestudeerd, komt oorspronkelijk uit India en is momenteel full-time moeder. Zillah en Berend-Jan zijn ouders geworden door een IVF-traject[1] te volgen (number 2 is on the way) en Zillah schrijft haar eigen blog “Zils Thoughts” over haar strijd met mental health, adoptie en voor jezelf kiezen.

De coverfoto moet ook gewoon even in het interview zelf, want ze zijn zo mooi samen!
© Studio Soarsa

Het is weer bijna Moederdag, kijk je daar naar uit?

“Heel gek eigenlijk, maar ik ben er niet zo mee bezig. Thuis als kind was het leuk om iets te maken en ermee aan de slag te gaan. Nu plaag ik manlief wel eens van “heb je nou al wat?” maar die zegt altijd: “Jij weet nooit wat je leuk vindt.” En dat klopt. Ik ben niet een persoon die andere graag dingen voor mij laat kopen. Als ik iets wil, werk ik er voor en koop ik het zelf. Maar de dag samen doorbrengen is altijd fijn, maar dat is altijd wel… en niet alleen met Moederdag.”

Hoe ziet jouw ideale Moederdag eruit?

“Maakt me helemaal niks uit, zolang ik maar met mijn gezin ben.”

Hoe vind je het om moeder te zijn?
“Moeder zijn is een geweldige, lastige, confronterende, vermoeiende, liefdevolle, dankbare rol.”

  • Geweldig omdat je zorg mag dragen voor een klein persoontje en die mag zien groeien en bloeien met vallen en opstaan.”
  • “Lastig omdat het bij mij persoonlijk veel angst oproept of ik het wel goed doe en of Ne-Yo niks te kort komt.”
  • “Confronterend om soms een discussie te hebben met je kleine ik, maar ook herken ik in zijn gevoel hoe ik vroeger reageerde.”
  • “Vermoeiend omdat ik merk dat ik voor de zwangerschap en het hele IVF-traject heel veel energie had en heel veel kon en wilde, maar dat heb moeten inleveren door mijn bekkeninstabiliteit. Dat zorgt er helaas voor dat ik niet allemaal gekke capriolen uit kan halen met hem die ik het liefste wel zou doen… Dus misschien is het een beetje een schuldgevoel.”
  • “Liefde omdat ik letterlijk nooit gedacht had dat je zoveel van een klein wezentje wat deels jou DNA draagt kon houden. Elke keer weer overspoelt het me met een gelukkig liefdevol gevoel.
  • “En vooral dankbaar dat ik na zo lang strijden deze rol mag bekleden en dat we mogen uitkijken naar nog een mooi wondertje. Daar kan ik heel stil en dankbaar van worden omdat ik de andere kant als wensmama ook heb gekend en dat verdriet ook heb gehad.”

“Moeder zijn is een geweldige, lastige, confronterende, vermoeiende, liefdevolle, dankbare rol.”

Wat vind je het mooiste aan moeder zijn?

“Het mooiste vind ik dat waar hij ook heengaat, als hij ons ziet hij altijd heel blij wordt en gelijk in je armen springt!”

En wat vind je het moeilijkst?

“Het moeilijkste vind ik de onzekerheid die je als ouder in elke fase weer soort moet overwinnen met I got this. Soms is het gewoon niet makkelijk. En in deze maatschappij pronkt iedereen graag met zijn kind en dan denk ik: mijn kind doet het lekker op zijn eigen manier.”

Als wat voor soort moeder zou Berend-Jan jou beschrijven?

Berend-Jan: “Wat ik denk dat Zillah als moeder omschrijft, is dat ze een onwijs groot hart heeft. Waar ze altijd wilt zorgen voor iedereen en dus ook voor Ne-Yo. Dat ze juist met haar onzekere punten van tevoren al aan de slag ging in de zwangerschap en nu nog steeds, zodat Ne-Yo niks te kort komt. Ze beslist niet zomaar, maar denkt goed na of Ne-Yo er profijt van heeft. En verder is ze gewoon een vrolijke gekke mama die al haar tijd overheeft voor hem en daarin anderen in het gezin niet tekort doet.”

…en hoe zou Ne-Yo jou beschrijven, denk je?

“Ik denk gek, liefdevol en soms beetje streng.”

Wat is het bijzonderst wat je hebt geleerd van het moederschap?

“Zelf vond ik het fenomeen moederschap moeilijk en beangstigend. Zelf als adoptiekind mis je je echte moeder op momenten waar je het niet verwacht. Dat maakte mij bang: kan ik dit wel? Doordat ik zelf al bij een psycholoog loop, raadde zij ons een gezinscoach aan vanuit Altrecht. Iemand die je vanuit je gevoel helpt om sterker in je schoenen te gaan staan. Lastig en confronterend, omdat je soms een coping[2] hebt overgenomen van je opvoeders die totaal niet bij jou past en je negatief hebben beïnvloed. Om dat om te draaien naar iets waar jij als persoon aandacht in kan hebben voor wie je kind is als persoon is een onwijs confronterend maar eye openend traject. Daar zitten we nu sinds Ne-Yo er is in. En het ondersteunt veel.”

“Wat ik daaruit tot nu toe het mooiste vind wat ik heb mogen leren is het verstaan van de verbale en non-verbale communicatie van ons als gezin. Laatst zei mijn schoonmoeder: “Je merkt dat Ne-Yo goed gehecht is omdat hij altijd even checkt waar wij zijn, en jullie uit zijn woorden precies snappen wat hij wilt of bedoelt.” Dat vond ik een heel groot compliment.”

Als je een tip mag geven aan (aanstaande) moeders, wat zou dat dan zijn?

“Adviezen zijn fijn, maar vind je eigen manier. Iedereen kan voor jou invullen wat je wel en niet moet doen of wel en niet werkt… Maar luister met jouw hart naar je kind. Het leidt jullie beiden op de weg naar groeien naar en met elkaar en het verstaan van elkaar.”

Hoe vind je het om samen met Berend-Jan ouders te zijn? Wat vind je mooi aan zijn vaderschap?

“Super chill en soms verschrikkelijk, haha. Berend-Jan is een onwijs lieve vader. Altijd maakt hij tijd vrij voor Ne-Yo en je merkt dat hij klaar staat als ik het even niet trek. Hij neemt het over en zorgt dat Ne-Yo niks tekort komt. Die twee hebben een lol samen als ze de honden uitlaten en je hoort ze samen kletsen als ze aan het koken zijn. Ze hebben een band waar je u tegen zegt en ik ben heel blij dat ik die van zo dichtbij mag zien en meemaken.” 

Hoe heb je de (huishoudelijke en ouderschaps-)taken verder met Berend-Jan verdeeld en hoe is die verdeling tot stand gekomen?

“Momenteel, omdat ik heel erg misselijk ben van de hormonen, neemt Berend-Jan veel over. Normaal deed ik zoveel mogelijk, zodat hij na zijn werk zou stofzuigen en een wasje aan kon zetten. Maar nu neemt hij taken van me over. Het is heel fijn als je iemand hebt die ziet wat je nodig heeft. We zorgen daarin voor elkaar en trappen ook voor elkaar op de rem. Wel hebben we de afspraak dat we de zaterdag vooral grote dingen samen doen. Zodat hij doordeweeks zoveel mogelijk op zijn werk kan focussen en ik mijn energie bewaar om met Ne-Yo allemaal dingen te ondernemen en bezig te zijn. Eigenlijk is het heerlijk en gaat het als vanzelf.”

Ne-Yo tussen zijn ouders in. So cute!
© Studio Soarsa

Hoe vind je het om full-time moeder te zijn?

“Het nadeel vind ik dat je soms heel creatief moet zijn zodat je niet elke dag hetzelfde riedeltje volgt. Soms is het vermoeiend, omdat er nog steeds de cultuur heerst van “Oh, jij doet niks, je zit alleen maar thuis.” En ik mis wel collega’s, gewoon om even geen mama duty te hebben.” 

“Maar daarentegen geniet ik onwijs, zie ik de kleine ontwikkelingen en groeien we samen. Je deelt veel samen, uitstapjes samen zijn leuk en je leert elkaar op en top kennen. En natuurlijk geniet ik extra als ik met vriendinnen een avondje weg ben.” 

Wanneer voel je je ‘geslaagd’ als moeder?

“Ik vind het nogal iets om dat te zeggen over jezelf. Ik ben daar denk ik te kritisch voor…” 

“Mijn doel is dat onze kinderen opgroeien zonder dat ze later door hun opvoeding psychische hulp nodig gaan hebben, omdat ze zich niet gehoord voelden. Maar ook vind ik het belangrijk dat ze weten dat – als ze niet lekker in hun vel zitten – papa en mama altijd er voor hun zijn en ze zich geliefd voelen. Vallen mag, lieverds, en als we je een handje moeten geven om op te staan, doen we dat met alle liefde.”

“Vallen mag, lieverds, en als we je een handje moeten geven om op te staan, doen we dat met alle liefde.”

Wat zou je graag in de komende 10 jaar willen bereiken?

“Pfoe.. dat we een heerlijk huis vol kinderen hebben, de deur bij ons plat gelopen word door vrienden, familie en vrienden van de kids. We willen gewoon heel graag een gezin zijn waar iedereen mag zijn wie hij of zij is en zich niet anders hoef voor te doen.”

Wil je nog iets kwijt aan de FEM lezers?

“Als je in een relatie zit en IVF gaat starten, of er middenin zit… Weet dat je niet alleen bent. De moeilijke dingen die mensen zeggen, omdat ze er eigenlijk geen raad mee weten, kwetsen. Laat ze soms ook gewoon je gevoel kwetsen. Vecht er niet tegen. Want juist dat verdriet wordt jouw/jullie kracht! Er is heel weinig mentale steun vanuit de ggz voor specifiek de IVF, maar toch: ga samen met je partner. Jullie doen dit samen, maar bedenk dat er met jullie heel veel stellen dit proces ook doormaken. Zoek elkaar op! Het werkt.

En naar iedereen: Heck yeah we are strong, much stronger than you think, each of you personal! Of je door het leven vliegt of kruipt… Het maakt niet uit. Jij doet het op jouw manier en dat is jouw kracht en dat maakt jou zo mooi en bijzonder als je bent!


[1] IVF = in vitro fertilisatie (vruchtbaarheidsbehandeling)

[2] Manier van omgaan met stress

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s