FEM interviewt… Nadine van Spanje van New Fotografie

Nadine is fotograaf: ze verzorgt personal branding fotosessies en fotografeert interieurs. Vijf jaar geleden startte ze haar bedrijf New Fotografie op. Gepassioneerd gaat ze aan het werk om ondernemers en hun business te laten stralen. Maar fotografie is niet het enige dat ze doet; in mei vorig jaar startte ze haar tweede onderneming Focus op Ondernemerschap, waarmee ze startende fotografen coacht. In FEMs interview vertelt ze meer over haar drive en haar werk.

Nadine van Spanje van New Fotografie

Je was 18 toen je New Fotografie inschreef bij de KvK, wat maakte dat je die stap al zo jong zette?

“Van kinds af aan had ik al het idee dat ik een eigen bedrijf wilde. Toen ik in het tweede jaar van mijn opleiding fotografie zat, was ik op zoek naar verdieping; ik had niet genoeg aan de opdrachten voor school. Ik kreeg al wat aanvragen voor fotosessies, meestal van bedrijven. Dan is het fijn dat je bij de KvK ingeschreven staat. In het begin was New Fotografie nog een bijzaak naast school, maar het werd steeds groter. Sinds 2019 ben ik fulltime aan de slag.”

Wat zijn je grootste prestaties van de afgelopen vijf jaar?

“In het jaar 2017/2018 werd ik Studentondernemer van het jaar, een paar maanden voor mijn diplomering. Met een groep van 15 studenten – ook van andere opleidingen – volgde ik een programma met masterclasses van ondernemers waar ik ook opdrachten voor maakte. Bij het afsluitende evenement presenteerden we ons eigen bedrijf en de jury beoordeelde welke student het meest enthousiast was en welk bedrijf het meest levensvatbaar was. Ze verkozen mij tot de beste, daar ben ik wel trots op.”

Maar Nadine is ook trots op de kleinere dingen. “Elke nieuwe klant is leuk. En ik word er ook blij van als ik gevraagd word om mijn kennis te delen op school of voor een evenement.”

Het uitbreiden van New Fotografie is ook een grote prestatie: “Vorig jaar heb ik voor het eerst een stagiaire aangenomen, ben ik fulltime aan de slag en heb ik mijn eigen kantoor, daar ben ik ook trots op.”

En wat zijn je grootste leerpunten geweest als het aankomt op ondernemerschap?

“Vorig jaar heb ik een operatie gehad, waardoor ik niet meer alle werkzaamheden pijnloos kan doen. Het heeft me aan het denken gezet: wat is mijn aanbod? Hoe zorg ik ervoor dat ik geen hele lange dagen meer maak? Gelukkig kunnen coachen en ondernemers helpen met personal branding ook achter een scherm of op kantoor met een kop koffie.”

In deze tijd maakt het coronavirus het natuurlijk ook moeilijk om te fotograferen. “Iedereen zegt af en offertes worden niet meer geaccordeerd. Fotograferen lukt niet met 1,5 meter afstand, niet als ik de kwaliteit wil leveren die ik wil garanderen… Na een week balen, zette ik de knop om. Met creatief denken ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Ik verkoop nu contentpakketten van mijn eigen foto’s, die bedrijven als een soort stock-foto’s kunnen gebruiken. Daarmee steunen mensen ook direct het goede doel, het Rode Kruis.”

Wat hoop je met New Fotografie te bereiken?

Nadine zet graag mensen in de spotlight met hun diensten en/of producten, maar ook als persoon. “Wat ik op korte termijn wil bereiken is het goed zichtbaar maken van ondernemers. Ik wil iedereen meegeven dat ze het waard zijn om zichzelf te laten zien en dat het waardevol is om zelf je diensten en producten te verkopen. Als persoon ben je een belangrijke factor binnen je bedrijf, niemand is wie jij bent.”

Op lange termijn wil ze zich meer op coaching richten. “Het lijkt me mooi om over 5 à 10 jaar fotografen in dienst te hebben, zodat ik mezelf meer op de coaching kan richten. Dat is ook vanwege mijn gezondheid een goede stap.”

Wat hoop je met je nieuwe onderneming, Focus op Ondernemerschap, te bereiken?

“De coaching is gericht op startende fotografen, maar later wil ik dit ook breder trekken. Dan wil ik me ook richten op meer ervaren fotografen die vastlopen, en ook op andere ondernemers in de creatieve sector.”

Nadine houdt brainstormsessies via Skype, op haar kantoor of in een café, maar biedt ook trajecten waar verschillende thema’s aan bod komen. “Daar hoort ook een livedag bij. Ik bespreek onderwerpen van aanbod tot personal branding en geef advies over wat mensen juridisch kunnen regelen, maar ook over sales en het stellen van doelen.” Op die gestelde doelen komt ze ook terug. “Ik houd een jaar lang regelmatig contact met de ondernemers die ik coach, waar ik hen bevraag op hoe het met de doelen staat. Zo ben ik de stok achter de deur die zij nodig hebben.”

Wie is jouw grootste voorbeeld en waarom?

“Eigenlijk zijn dat heel veel mensen, ik heb niet per se één persoon in m’n hoofd. Het ondernemerschap zelf vind ik inspirerend. Mensen die doen wat ze willen doen en ervoor gaan. Maar dat niet alleen, ook iemand die aan het strugglen is, kan me inspireren. Of het nou een ondernemer of de buurvrouw is, ik laat me door iedereen inspireren.”

Nadine vindt dat er wel een verschil zit tussen je laten inspireren en jezelf vergelijken met anderen. “Je kunt jezelf wel met iemand gaan vergelijken, maar ik weet niet of je daar beter van wordt.”

Je spreekt en ziet veel ondernemers voor je werk. Zie je verschillen in ondernemerschap tussen mannen en vrouwen?

“Ja, ik denk dat vrouwen vaak wat afwachtender zijn en wat minder snel een kans aan durven te pakken dan mannen. Mannen zijn wat sneller overtuigd van hun eigen vaardigheden, kennis en kunde. Waar mannen vaak zelfverzekerder zijn, zijn vrouwen wat voorzichtiger.”

Wat kunnen mannen van vrouwen leren en andersom?

“Mannen kunnen van vrouwen leren om wat gevoeliger te zijn op bepaalde gebieden en wat minder direct. Vrouwen kunnen van mannen leren op gebied van zelfvertrouwen en uitstraling. Mannen staan echt voor hun diensten en/of producten, terwijl vrouwen soms heel ‘klein’ doen over hun onderneming. Ik hoor vrouwen vaak over hun ‘bedrijfje’ praten, terwijl mannen het over hun ‘bedrijf’ hebben.”

Maar Nadine merkt ook op dat er op vrouwen anders gereageerd wordt als ze wel zelfverzekerd zijn. “Dat wordt dan eerder geïnterpreteerd als arrogant.”

De zelfverzekerdheid van mannen is volgens Nadine anders voor de camera. “Voor de camera zijn mannen vaak onzekerder dan vrouwen.”

Zelf is Nadine door de jaren heen meer respect gaan eisen. “Omdat ik nog jong ben (23) en vrouw, zien mensen me soms als ‘dat kleine meisje met de camera’, vragen mannen of ze m’n spullen moeten sjouwen en wordt er vaak gevraagd of het lukt en of het goed gaat. Dat is door de jaren heen wel minder geworden. Hoe ouder je wordt, hoe volwassener je bent; ik leer ook van mensen met wie ik omga op zakelijk gebied. Verder krijg ik vaak terug van klanten die mij al langer kennen – en rond de 30 zijn – dat ze het idee hebben dat ze met een leeftijdsgenoot praten.” 

Wat hoop jij zelf nog te leren en/of bereiken in de toekomst?

“Je bent nooit uitgeleerd, ik blijf altijd wel leren. Grote en kleine dingen. Ik wil mensen blijven inspireren en helpen om zichtbaar te zijn.”

Ze vult aan: “Mijn doel is om een team te hebben van fotografen, zodat ik meer de coachingkant op kan gaan. Ik wil graag een bedrijf met 2 à 3 medewerkers. Hulp bieden vind ik echt belangrijk, het lijkt me mooi om leiding te geven. Nu begeleid ik mijn stagiaire, en ik heb ervaring met het staan voor een groep. Zo heb ik danslessen gegeven en geef ik gastles in het onderwijs. Het lijkt me mooi om dat leidinggevende stuk meer uit te breiden.”

Wil je nog iets kwijt aan de FEM lezers?

“Het is goed, ook als je in loondienst werkt, om echt jezelf te laten zien. Je begint ergens en je wilt gaan groeien, laat dan aan je leidinggevende merken welke goede dingen je doet. Maar ook in je privéleven en als ondernemer heb je het recht om gezien te worden.”

“Je hebt het recht om gezien te worden.”

Nadine van Spanje

“Een algemene social media tip is: deel regelmatig wie je precies bent. Stel jezelf regelmatig opnieuw voor aan nieuwe volgers. Blijf bij jezelf in je communicatie en in hoe je je diensten aanbiedt. Wat past bij jou? Als je doet wat je zelf wilt, maakt dat je uniek en past dat 100% bij je karakter.”

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s