FEM interviewt… Justine Schwanen van Jus Dance Projects

Op een herfstachtige vrijdagochtend kom ik op het Domplein, de nieuwe locatie voor Justines dansschool “Jus Dance Projects” (JDP). Sinds de hiphop lyrical proefles die ik een aantal weken geleden volgde bij JDP, ben ik enthousiast over haar positieve en energieke manier van lesgeven.

FEM’s first interview moet wel een beetje exciting beginnen natuurlijk… Dus we wachten nog even met ons drankje en lopen direct naar Justine’s dansschool om even lekker te freestylen op “Instruction” van Demi Lovato. Toen we begonnen te zweten, werd het toch tijd voor een goed gesprek bij het koffietentje in de buurt.

FEM & Justine dansend op Instruction

Vertel eens wat over jezelf. Wat kenmerkt jou?

“Ik ben Justine, 27 en heb Kind- en Jeugdpsychologie gestudeerd. In mijn Researchmaster kwam het raakvlak tussen psychologie en gezondheid terug, waar sport (en dus ook dans)  aan bod kwam. Eigenlijk wilde ik de dansopleiding doen, maar daar was ik “te slim” voor, dus dat zou dan zonde zijn.” Ze voegt toe: “Achteraf heb ik daar wel spijt van.”

“Maar toen ik klaar was met mijn Master en dacht aan promoveren, merkte ik dat het echt niet bij me zou passen. Ik viel in een groot zwart gat en raakte in een depressie waardoor ik echt stil werd gezet.”

“Ik vroeg me af: waar word ik nog wel blij van? Toen realiseerde ik me dat dansen de richting was die ik op wilde. In 2016 schreef ik Jus Dance Projects (JDP) in bij de KvK, wat na ruim een jaar – toen ik zelf ook weer lekkerder in m’n vel zat – goed ging lopen.”

Hoe ziet je eigen danscarrière eruit?

“Vanaf m’n 12e had ik al een passie voor dansen, maar op m’n 14e nam ik pas m’n eerste dansles: hiphop. Een jaar later mocht ik meedoen met een wedstrijdgroep voor hiphop, waar ik tot m’n 17e voor bleef dansen. Na een korte pauze begon ik tijdens m’n studie bij Studance te dansen en verdiepte ik me in meerdere dansvormen bij verschillende scholen en docenten. Na een paar jaar deed ik mee aan een project waar je je eigen choreografie mocht bedenken. Zo ontstond Ducktape, die dansgroep richtte ik op m’n 22e op; tijdens m’n Bachelor. We startten als een klein groepje met passie voor dans, waar ik de choreografie bedacht.”

Ducktape: haar succesvolle dance-crew

Door de jaren heen werd Ducktape groter en bekender. “Eerst deden we een paar optredens per jaar, maar in 2016 hadden we een heel creatief jaar en vanaf toen is het snel gegaan.”

In de afgelopen twee jaar doet Ducktape mee aan het NK, EK én WK, waar ze al een aantal prijzen hebben gewonnen én zijn opgeklommen van het laagste wedstrijdniveau naar het één na hoogste. “Ons doel is natuurlijk om het hoogste wedstrijdniveau te behalen.”

En wat is je doel met JDP?

“Met het lesgeven wil ik dat mensen plezier krijgen door te dansen. Ik wil ze helpen over persoonlijke drempels heen te stappen. Iedereen zit nu heel erg in z’n hoofd, bewegen is iets raars geworden. Het dansen helpt om weer te bewegen in plaats van alleen maar na te denken.”

“Ik wil dat mensen plezier krijgen door te dansen.”

Justine

“Ducktape is onderdeel geworden van JDP, maar ik wilde ook dat er een wedstrijdgroep was waar iedereen aan mee kon doen. Zo is de Jus Dance Crew ontstaan: want ik vind het belangrijk dat iedereen welkom is.”

Wat is jouw visie voor JDP?

“Ik ben laagdrempelig en open minded. Er zijn drie onderdelen die bij JDP samenkomen: mijn persoonlijke achtergrond, psychologie-achtergrond en dans.”

Persoonlijk
“Zelf heb ik faalangst, dus ik snap hoe moeilijk het is om een drempel over te gaan. Met humor en kwetsbaarheid creëer ik een veilige omgeving, zodat alle dansers op een ontspannen manier kunnen ontwikkelen. Persoonlijk vind ik diversiteit ook echt belangrijk: iedereen is goed zoals hij of zij is.”

Psychologie
“M’n psychologie-achtergrond helpt me om aandacht te hebben voor de persoonlijke behoeften van mensen. Ik heb het snel door als iemand wat meer ruimte nodig heeft of juist meer toenadering wil.”

Dans
“De ervaring die ik met hiphop, Studance en Ducktape op heb gedaan, zet ik in in m’n lessen. Maar ik vind het ook belangrijk dat de dansers zelf input hebben in de les. Als ze een nieuwe move willen leren of willen dansen op een bepaald liedje, kijk ik altijd of ik dat kan regelen.”

Wat vind je het mooiste aan JDP?

“Dat het mensen bij elkaar brengt. Na de les doen mensen nu vaak nog even een drankje, dat vind ik superleuk. Er ontstaat een ‘community gevoel’ onder de dansers.”

Waar ben je trots op?

“Ik ben trots op de ontwikkeling die JDP met zich meebrengt. In mij en in de dansers.”

Welke vrouw is voor jou een rolmodel?

“Beyoncé. Ze werkt van jongs af aan al hard en is zelfstandig en stabiel. Ik vind het mooi dat ze creatief, down-to-earth en autodidactisch is. Ze leert zichzelf allerlei dansvormen aan, terwijl ze nooit een dansopleiding heeft gehad.”

Vind je jezelf een powervrouw?

“Ja, ik denk het wel. Als ik kijk waar ik vandaan kom, ben ik trots op wat ik heb bereikt.”

Wat wil je startende ondernemers meegeven?

“Als je iets wilt, dan kun je het ook.”

Justine

“Als je iets wilt, dan kun je het ook. Wacht niet op toestemming van een ander om jouw plan realiteit te laten worden.”

“Realiseer je wel dat het nagaan van je passie niet altijd alleen maar leuk is. Als je er je fulltime job van wilt maken, moet je bereid zijn er keihard voor te werken. Ook op de momenten dat je je er even niet naar voelt.”

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s