“Wat ben jij ineens pretentieus!”

Dat krijg ik sinds FEM regelmatig terug. En dat vind ik niet zo leuk om te horen. Maar ik krijg vaak feedback van mensen die ik waardeer, dus als meerdere mensen mij dit teruggeven, moet ik er wel iets mee. Misschien ervaren andere lezers dat ook wel? En waarom dan? Ik ging pas nadenken over FEMs waarden. Daar voegde ik pretentieus aan toe, maar dan wel onbedoeld pretentieus.

Even Googlen hoe ‘pretentieus’ nou gedefinieerd wordt. 1) Aanmatigend 2) Arrogant 3) Elitair 4) Kakkineus 5) Noten 6) Nuffig 7) Onbeschaamd 8) Veel eisen stellend 9) Verwaand 10) Vol inbeelding 11) Vol pretenties 12) Waanwijs. Ik begin de feedback heel goed te begrijpen. Want ik herken mezelf hier inderdaad wel in! Deels. Laten we alle definities eens langs gaan.

 1. AANMATIGEND
  Ik kom bij dit woord niet veel verder dan dat het een synoniem is. Plus een voorbeeldzin: “Het aanmatigend optreden van Jan I maakte hem niet populair bij de adel.” Hmmm… ik wil niet per se populair worden bij de adel, maar ik zou het niet erg vinden. Dus blijkbaar moet ik toch proberen iets minder aanmatigend over te komen. Goed dan.
 2. ARROGANT
  Aiiiii, deze is pijnlijk! Ik vind dat namelijk zo’n lelijke eigenschap. De Bijbel noemt hoogmoed ‘de bron van al het kwaad’. Dat moet ik de kop in drukken dus. Lieve lezers, als ik arrogant overkom, wil je het me dan zeggen? Maar graag mét uitleg en tips, zodat ik er aan kan werken.
 3. ELITAIR
  Ik zal eerlijk zijn, ik hou wel van een beetje elitair. Pas was ik op een cruiseparty in Amsterdam met mijn vriendinnen (en de entree was maar €15! Crazy crazy) en ik was 100% aan het genieten. Zonnetje, R&B uit de zer00’s, helemaal mijn feestje. En ik vind het ook niet erg dat ik dat soort dingen leuk vind. 
 4. KAKKINEUS
  Há, die ga ik onthouden, dat klinkt grappig. Sinds ik een relatie met Gijs heb, ben ik denk ik wel ietsjes kakkineuzer geworden. Maar ja, zijn achtergrond is ook iets kakkineuzer (in de positieve zin, hè). Hij is gewend aan kwalitatieve kleding, goede koffie, een heerlijk wijntje bij de open haard en in zijn familie wonen er bijvoorbeeld twee in het prachtige Haarlem – in een omgebouwde kerk (hoe cool is dat?). Eerst was ik daar toch wel een klein beetje van onder de indruk, inmiddels niet meer. Inmiddels weet ik dat zijn familie gewoon ambitieus is en dat ze weten hoe je moet genieten. Zou de rest van de wereld ook eens moeten proberen :)! (En natuurlijk, ik ben niet zo oppervlakkig dat ik geloof dat je alleen maar kan genieten in een cabrio na een kop kwaliteitskoffie. Wandelingen langs het water, bedenken waar je dankbaar voor bent en picknicken in het park zijn de betaalbaardere opties.) Kak heeft een negatieve ondertoon, maar waarom eigenlijk? Ik heb van mijn schoonfamilie geleerd dat je twee soorten kak hebt: kak-arrogant en kak-genieten. En met die laatste hebben ze mij zeker geïnspireerd om meer van het leven te genieten.
 5. NOTEN
  Dit is random. Zou het iets te betekenen hebben dat ik twee noten-allergieën heb? Al heb ik geen allergie voor paranoten… Ik kan mensen die para doen prima aan ;).
 6. NUFFIG
  “Iemand die zichzelf goed vindt en een beetje op anderen neerkijkt.” Deze herken ik deels. Ik vind mezelf goed. Na een paar onzekere maanden door een job-mismatch, waardoor ik mezelf als saai en zonder kwaliteiten bestempelde, vind ik mezelf eindelijk weer leuk. Ik vind het leuk dat ik ambitie heb, dat ik voor gendergelijk(waardig)heid wil strijden en dat ik vol inspiratie zit. Ik wil niet op anderen neerkijken, maar daar zit wel een ontwikkelpunt. Ik merk dat ik op anderen neer kijk als ze me willen remmen, me niet begrijpen, zich zorgen maken terwijl ik me juist zo goed voel. Als ik je ooit het gevoel geef dat ik op je neer kijk, wil je me dat dan teruggeven? Want dat is absoluut niet mijn bedoeling, elk mens is even waardevol!
 7. ONBESCHAAMD
  Raak! I’m on fire & ik geniet er gewoon maar even van. Of het nou (gezonde) bevlogenheid is of niet, dat ontdek ik nog wel. Ik denk dat het wel een gezonde variant is trouwens. Ik gedraag me ongeveer hetzelfde als Vréneli Stadelmaier, een van mijn rolmodellen. Dat krijg je als je een halfjaar met elkaar op hetzelfde kantoor opgescheept hebt gezeten. Want, als je echt een goede leider bent, kun je dat overbrengen. Thanks, Vré.
 8. VEEL EISEN STELLEND
  Ja, ook wel herkenbaar. Ik merk dat – nu ik me zo gemotiveerd voel – mensen die “geen grote spelers” zijn, mij op dit moment minder aantrekken. Mensen die geen (opbouwende) feedback willen geven of ontvangen, die zichzelf niet op de manier ontwikkelen die ik voor ogen heb. Positief benaderd: ik voel me mega aangetrokken tot mannen en vrouwen die vol gaan voor hun persoonlijke ontwikkeling, op een positieve manier.
 9. VERWAAND
  Hm, tja, zelfde verhaal als punt 2. Helaas ben ik niet perfect jongens, sorry!
 10. VOL INBEELDING
  Deze is mooi, en precies waar. Ik beeld me van alles in voor FEM. Zelf vind ik het visionair (aiii, dit hangt weer naar arrogant, JEROEEEEN, pas nou op met dat vuur). Volgens m’n vriend had dit iets meer context nodig: dit werd één van de stopzinnen in ons dispuut, Fortes. Als je er beeldmateriaal bij wil, moet je het maar Googlen. Komt er op neer dat Jeroen een auto (onbedoeld) in de fik steekt. Zo steek ik nu dus soms ook onbedoeld(?) dingen in de fik. Stereotypen bijvoorbeeld.

  Ik beeld me in dat ik over een maand naar de Kamer van Koophandel ga om vol enthousiasme te vertellen over mijn ideeën om de gendergelijk(waardig)heid in Nederland te verbeteren. Waar ik me nu nog focus op mijn blogs, wil ik straks allemaal inspirerende mensen om me heen verzamelen die mij verder gaan helpen: de FEM consultants. Van juniors tot seniors, ict’ers tot psychologen. Want FEM wordt een miljoenenbedrijf (JEROEEEN….). Naast mijn blogs wil ik coaching aanbieden aan starters (FEM – Coaching), omdat ik denk dat ik snel kan doorgronden waarom ze vastlopen. Verder wil ik aan vriendinnen van mij vragen om verder te gaan met FEM – Fit, waar mijn zusje de beste, gezonde en haalbare voedingsschema’s voor je opstelt en m’n roomie je helpt met een gezonde lichaamshouding en goede fitness-oefeningen. (Want wist je dat krachttraining testosteron aanmaakt, ook in het vrouwenlichaam, waardoor je je zelfverzekerder kan voelen?) Ik wil een FEM – Kiddo’s, waar mijn lieve vriendinnen met pedagogische achtergrond met mij mee gaan strijden voor gelijkwaardige behandeling van jongens en meisjes. Ook komt er een FEM – Organisatieadvies. Nu werk ik met ongevraagde adviezen, die CEO’s en andere hoge piefjes uiteindelijk wel weten te waarderen (GO DIENEND LEIDERSCHAP), maar ik vind het toch prettiger om gevraagd advies te geven. Voor FEM – Training gaan er vrienden of kennissen uit m’n omgeving training geven over gender(on)gelijkheid. En met FEM – Vlog gaat een van mijn vrienden, die de laatste tijd vaak heeft bewezen dat hij mega goed is met filmpjes in elkaar draaien, filmen. Ik weet nog niet precies waar de vlogs dan over gaan, misschien dat ik steeds weer een andere FEM consultant aan het woord laat. En last but not least, mijn vriendin uit Groningen gaat FEM – Feestjes beheren. Nu nog werkend bij de IKEA, zie ik in haar een talentvolle eventmanager die prikkelende netwerkborrels en heerlijke cruise-party’s weet te organiseren… Het is wel duidelijk: ik heb genoeg inbeeldingsvermogen! En wie weet, misschien wordt die droom ergens in de komende jaren wel werkelijkheid. Ik denk dat het vooral afhangt van mijn FEM consultants (voel geen druk hoor, als ik je heb uitgekozen tot mijn consultant weet ik dat je barst van de potentie).
 11. VOL PRETENTIES
  Zie vorig punt.
 12. WAANWIJS
  Wist je dat bevlogenheid en hypomanie een aantal trekjes hebben die overeenkomen? Als Arbeids- en Organisatiepsycholoog heb ik me veel verdiept in bevlogenheid, de tegenhanger van burn-out. Bevlogenheid ontstaat bijvoorbeeld als je autonoom of intrinsiek gemotiveerd bent, als de motivatie helemaal matcht met jouw waarden en identiteit. Ik denk zeker dat mijn motivatie voor FEM volledig intrinsiek is. Ik verdien er nu niets mee, maar ik vind het heerlijk om ermee bezig te zijn. Maar goed, in mijn familie komt ook hypomanie voor. Dus mijn rationele hoofdje overweegt ook dat. Dus ik ga binnenkort even langs mijn (niet waanwijze) huisarts, om het bij haar te checken. Ik wist trouwens niet wat waanwijs was, maar ik vind het wel kek klinken. Betekenis is iets minder cool: zich ten onrechte wijs wanend. Nou, sorry hoor, maar hier herken ik me dus niet in. Met God als de meest inspirerende adviseur die er is (en dus o.a. voor FEM werkt, niiiiiice), en nog een groepje wijze mensen eromheen waar ik vaak advies aan vraag, denk ik dat het wel meevalt met mijn waanwijsheid. En als je vindt van niet, wil je dan ook FEM consultant worden? Dan mag je me grenzeloos wijzen op mijn waanwijsheid (mét onderbouwing dan wel, hè) zodat ik me weer verder kan ontwikkelen. Over win-win situaties gesproken ;).

Lieve lezer, als je mij pretentieus vindt, voelt dat voor mij niet (meer) als een aanval. Want er zitten gelukkig ook veel mooie kanten aan mijn pretentieusheid. Maar, die kant van arrogantie en verwaandheid, dát vind ik echt niet mooi aan mezelf. Dus als ik zo op je overkom, geef het dan zeker aan me terug. Maar wel op een opbouwende manier alsjeblieft. Dan help je mij om minder arrogant te worden, yay!

Eén reactie

 1. M.b.t. punt 2 en 9: dat gaan mensen altijd vinden als je iets anders doet. Een omgeving ziet niets liever dan mensen die hetzelfde doen als zij. Verbreek je de norm door iets te doen dat afwijkend is, dan krijg je kritiek. Een zebra heeft geen zwart-met-witte strepen om onopvallend over de savanne te lopen. Je ziet zo’n ding van een kilometer afstand. De strepen zijn om weg te vallen tegen de groep, zodat belagers het individu niet kunnen onderscheiden. Afstand nemen van de strepen trekt tijgers aan. Dat is top, word je sterk van. Keep it up.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s