Happy International Women’s Day!

Op een dag als vandaag kan een FEM blog natuurlijk niet uit blijven. Elke 8 maart wordt Internationale Vrouwendag gevierd, maar waarom eigenlijk? En eh, is dat nou wel nodig? Waar is de Internationale Mannendag?*

M’n instagram loopt langzaam vol met empowering posts voor vrouwen – altijd fijn natuurlijk – maar de post die m’n meeste aandacht trok kwam van Damn Honey (@damnhoneyhetboek). Daar leggen ze even haarfijn uit waarom het zo belangrijk is dat er op een dag als vandaag extra aandacht naar gendergelijkwaardigheid uitgaat. Want ook al zijn man en vrouw volgens de wet gelijk aan elkaar, de praktijk doet nog niet echt mee. Nydia en Marie Lotte (schrijvers van ‘Damn Honey’ en ‘Heb je nou al een vriend?’) hebben alle genderongelijkwaardige ellende even voor ons op een rijtje gezet. Even wat grabbelen uit hun ‘Grabbelton der Ellende’:

“Door te weinig aandacht voor man-vrouwverschillen in de gezondheidszorg worden hartaanvallen bij vrouwen niet goed herkend. Vrouwen en mannen in Nederland verdienen nog steeds niet hetzelfde. Het verschil in gemiddeld uurloon tussen vrouwen en mannen is 15%. (…) Van de 88 beursgenoteerde bedrijven in Nederland hebben er 71 géén vrouw in het bestuur, 8,5% van alle bestuurders is momenteel vrouw. (…) Meer dan de helft van de vrouwen heeft weleens seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt.(…) 95% van de huishoudelijke werkers is vrouw, maar huishoudelijk werk wordt door de wet niet erkend als volwaardig werk waardoor ze weinig sociale zekerheid en een slechte arbeidsrechtelijke positie hebben. Nog nooit is een vrouw in Nederland premier geweest. In de Tweede Kamer is maar 35% van de leden vrouw, in de gemeenteraad maar 28%. (…) Van alle experts in de media is slechts 12% vrouw. (…) Auto’s zijn ontworpen op de lichaamsbouw van mannen. Daardoor lopen vrouwen meer risico dan mannen op interne bloedingen en beenletsel bij een auto-ongeluk. Ze hebben 47% meer kans op zwaar letsel en zelfs 17% meer kans om te overlijden. In startups van vrouwen wordt gemiddeld minder geïnversteerd dan in startups van mannen, hoewel ze twee keer zo veel opbrengst genereren.”

Ik schrok hier wel weer even van. En natuurlijk is dit eenzijdig, want mannen hebben ook te maken met genderongelijkheid. Nydia en Marie Lotte haken daar ook nog even op aan: “Bijvoorbeeld dat tweemaal zoveel mannen als vrouwen in Nederland overlijden door zelfdoding en 84% van alle daklozen in Nederland man is.” Daar valt nog veel meer over te zeggen, maar vandaag is het Internationale Vrouwendag. Dus een beetje eenzijdigheid mag :).

Genoeg ellende besproken voor vandaag. Ik ontdekte net dat Vogue allemaal leuke activiteiten voor deze dag op een rijtje heeft gezet. Ga bijvoorbeeld de film WOMAN bekijken in het Louis Hartlooper Complex (@Utrecht) of ga met je vriendinnen biertjes drinken bij “Gebrouwen door Vrouwen” in Amsterdam (+1 gratis op ieder biertje, en ze zijn l e k k e r). Of op een wat serieuzere noot: loop straks mee met de Women’s March in Amsterdam of ga naar het debat over vrouwen en wetenschap in de OBA in Amsterdam.

Wil je wat meer weten over het ontstaan van Internationale Vrouwendag, waarom het eigenlijk op 8 maart gevierd wordt en ben je nieuwsgierig naar andere leuke weetjes? Check het artikel van WOMEN.Inc dan even.

Ik hoop dat vandaag ons wat meer bewust maakt van de genderongelijkheid die er nog steeds is, maar dat het ook helpt om er goede gesprekken over te voeren en te vieren wat al wel goed gaat. Happy International Women’s Day!

*Fun fact: die bestaat, alleen niet in Nederland. Wikipedia vertelt je waar je heen kunt gaan als je dit wilt vieren. Het duurt nog wel even: 19 november #MEF.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s